Vuil homo’s

Afgelopen week kreeg een homokoppel uit onze gemeente een anoniem briefje in de bus met daarop de tekst ‘Bende vuil homo’s Keep low profile. Of maak je klaar om te vertrekken.’. Ai, toch.

Eerst dit: iedereen heeft het recht om niet te houden van alles wat met LGBT+ te maken heeft. Iedereen heeft het recht om afkerig te staan tegenover dingen als het homohuwelijk en adoptierecht voor koppels van hetzelfde geslacht. Meer nog: iedereen heeft het recht om luidkeels aan zijn afkeer ruchtbaarheid te geven en zelfs om te trachten een politieke meerderheid te vergaren om enkele of alle van de LGBT+-verworvenheden terug te draaien.

Ik ben het niet eens met de vaak hysterische en al te dogmatische verkettering van elkeen die voorbehoud aantekent ten aanzien van geaardheden die niet hetero zijn. Je kan mensen niet verplichten om iets leuk te vinden en het is onredelijk om iemand te veroordelen voor een opvatting of standpunt. 

De zwarte Afrikaan

Op dezelfde manier hebben landen in mijn ogen het recht om een politiek te voeren die LGBT+ niet faciliteert of normaliseert. Ik zal Hongarije en Polen niet bij naam noemen, maar u weet over wie ik het heb. Of landen met zo’n politiek thuishoren in de Europese Unie, is een goede vraag. Zelf ben ik geneigd die vraag negatief te beantwoorden, meer nog wanneer ik in gedachten de homo vervang door pakweg een zwarte Afrikaan. Als je dat doet, merk je onmiddellijk hoe het Hongaarse en Poolse beleid schuren, om het zacht uit te drukken.

Maar wat heeft dat allemaal met ons homokoppel en hun anonieme briefje te maken, vraagt u zich misschien af? 

Wel, terwijl ik vind dat iedereen het recht heeft om niet te moeten hebben van homo’s, vind ik dat briefje daarentegen absoluut onaanvaardbaar. Omdat het leest als een subtiel dreigement. En dat mag niet. 

We zijn er nog niet

Toen ik er met iemand over sprak, zei ik: ‘Het is eigenaardig. Je denkt: dit is de 21ste eeuw, iedereen is mee. Maar blijkbaar niet.’ Met die ‘iedereen is mee’ bedoel ik niet dat iedereen homo’s oké vindt, wel dat de overgrote meerderheid aanvaardt dat homofilie een veel voorkomend iets is dat zijn plaats heeft in onze samenleving en het, afgezien van hun geaardheid, gaat om mensen zoals u en ik. Overigens geloof ik wel dat de overgrote meerderheid homofilie aanvaardt.

Ik dacht dat we intussen wel zo ver waren dat mensen elkaar met rust kunnen laten wanneer ze elkaar niet mogen. Dat ze de andere kant opkijken als het hen echt niet aanstaat. Of dat ze anders op een beschaafde manier hun mening te kennen geven. Dat had zelfs in dat anonieme briefje gekund. Maar in de plaats daarvan werd het dus besmuikte bedreiging: hou je koest of we helpen je oprotten.

Bovenal toffe mensen

Nu, laat er geen misverstand over bestaan, nóg wenselijker dan beschaafde verwerping zou zijn dat homofilie en afgeleiden als normaal en natuurlijk zou worden aanvaard. In mijn ogen zijn er simpelweg veel te veel LGBT+-mensen om daar op een andere manier naar te kijken. Alleen al in mijn omgeving ken ik er verschillende, in alle kleuren en maten en soorten, maar bovenal toffe mensen (de meesten toch).

Dat anonieme briefje met stil dreigement, dat is compleet fout. Mensen bang en ongerust maken is meer dan een stap te ver en onaanvaardbaar. En het toont aan dat er duidelijk nog flink wat werk aan de winkel is om iedereen mee te krijgen, ook bij ons.