Europa – het losgelaten continent (3/4)

Deel III – Europa laat Europa los

Het gekste gevoel dat ik bij die destabilisering heb, is dat ze deels van binnenuit lijkt te worden aangestuurd. De totaal ongecontroleerde influx van asielzoekers kan enkel geschieden doordat de buitendeur van de EU wijd openstond- en staat. Zelfs lang nadat gebleken is dat er tussen de nieuwkomers kwaad volk zit dat aan geen enkele definitie van oorlogsvluchteling voldoet, volhardt de EU in haar nefaste politiek en discours, zodanig dat de cynicus in mij denkt: dit is wat ze willen.

 Dat gevoel wordt nog versterkt door de manier waarop de “grote” aanslagen worden afgehandeld door onze overheden. Verdachten die niet omkomen bij hun terreurdaad, worden doodgeschoten na een korte klopjacht, zonder dat er een mogelijkheid achterblijft tot proces en publiek verhoor. Uitzondering is Salah Abdeslam, die zelfs 2 aanslagen overleefde, toevallig of niet. Tel overigens maar eens het aantal “politieblunders” op die de aanslagen mogelijk en een normaal gerechtelijk onderzoek onmogelijk maken.

c0wlzknwqaasohp
Amri Anis reisde door de 4 landen waar in 2017 cruciale verkiezingen plaatsvinden.

De aanslag op de kerstmarkt in Berlijn was de vreemdste tot nu toe. Opnieuw kwam na enkele dagen het bericht dat de officiële verdachte was doodgeschoten, altijd de beste manier om een zoektocht te laten stoppen. Pas daarna kwamen de berichten, inclusief bewakings-camerabeelden, over het afgelegde traject, waarmee hij in elk land was geweest waar in 2017 verkiezingen zullen plaatsvinden: Duitsland, Nederland, Frankrijk en Italië. Ik besef dat wat ik hier insinueer gewaagd is, maar ik hoorde vorige week gelijkaardige twijfel bij een totaal onverdachte vriend van me en bovendien is volgens mij de politiek op het hoogste niveau in se een bekwaamheidsoefening in cynisme.

schermafbeelding-2016-12-29-om-21-54-51
#GrenzenToe – populaire hashtag bij anti-Schengen-twitteraars

Een veel gebruikte hashtag bij twitteraars die een politieke strekking aanhangen die door de mainstream media in het beste geval als populistisch maar meestal als extreem-rechts en xenofoob wordt gelabeld, is #Grenzentoe of een variant daarop. Met die grenzen bedoelen ze echter niet de Europese buitengrenzen, maar de binnengrenzen ofwel de afschaffing van Schengen. Nu al ligt Schengen op apengapen, zoals ikzelf ondervond toen ik vorige zomer van Denemarken naar Zweden reed en aan de grens werd tegengehouden en enkele vragen moest beantwoorden. Het kaartje met het traject van de Berlijn-terrorist versterkt die roep begrijpelijkerwijs.

Indien Schengen ook formeel dood wordt verklaard door democratisch verkozen politici, dan betekent dat het de facto failliet van de Europese Unie. Eén van de pijlers van de Europese gedachte, het vrije verkeer van personen, komt daarmee tot stilstand, overigens zonder dat daarmee de buitengrenzen gewaarborgd gesloten zouden zijn. In plaats van gezamenlijk het hoofd te bieden aan de demografische en culturele uitdagingen, laten de Europese landen zich terugwerpen op het eigen grondgebiedje.

De Europese landen worden uit elkaar gespeeld, binnen de landen worden gemeenschappen wantrouwig gemaakt tegenover elkaar. De media laten ons wennen aan beelden van aanslagen en van moslims die worden doodgeschoten zonder proces. Anders gezegd: in plaats van onze waarden te introduceren in het minder verlichte deel van de wereld, zoals George W. Bush oreerde in 2001, blijkt net het omgekeerde en glijden wij af naar waarden en praktijken uit dat onverlichte deel.