5 wensen voor 2017

Exit 2016, init 2017. Een mooi moment om een paar jaardoelstellingen te formuleren in de vorm van wensen. Ik geef er 5, die allemaal op hetzelfde neerkomen.

Voor de mensheid
Af en toe lees je dat de wereld nooit zo vredig was als in onze 21ste eeuw en dat er minder oorlogen en dergelijke zijn dan ooit sinds the rise of the homo sapiens. Maar uiteraard heb je weinig aan dat mooie gegeven indien je juist in één van de conflictgebieden ter wereld woont. Ik denk daarbij in de eerste plaats aan de miljoenen kinderen die moeten (over)leven in gewelddadige omstandigheden waaraan ze niks kunnen doen en aangezien alle mensen diep of minder diep vanbinnen kinderen zijn, denk ik aan alle mensen. Daarom wens ik nog meer vrede en veiligheid voor nog meer kinderen in 2017.

 Voor de mensheid (2)
2016 was andermaal een jaar vol tot de verbeelding sprekende wetenschappelijke ontdekkingen en vooruitgang. Anderhalf jaar geleden hoorde ik de Dalai Lama in Londen zeggen dat de mensheid vol moet inzetten op de wetenschap (science is the future) en religie moet laten vallen. Wie ben ik om hem tegen te spreken? Niets doet me meer plezier dan nieuwsberichten over doorbraken in de medische, de technologische, de astrofysische en andere wetenschappelijke werelden, omdat nergens het enorme potentieel van de mensen beter tot uiting komt. Daarom wens ik in 2017 nog meer indrukwekkende wetenschappelijke prestaties.

Voor Europa
Ik ben een wereldmens en in die wereld ben ik onvemijdelijk een Europeaan en ik zou zelfs zeggen een Europeeër. Historisch valt Europa veel te verwijten, maar niks dat de rest van de volkeren ook niet te verwijten valt. Daarbij heeft Europa een niveau bereikt aan waarden en rechten dat door die rest van de volkeren tot op heden niet gehaald is. Ik kijk dan ook met lede ogen naar de entropische spoken die door Europa waren en hoop dat ze alsnog een halt worden toegeroepen. Daarom wens ik Europa in 2017 een hervinden van zijn innerlijke kracht toe.

 Voor Vlaanderen
Ook al ben ik Brabander, ik voel me toch een beetje Vlaming 🙂. Vlaanderen is mijn thuis, een plek vol schoon volk, een transitland waar historisch iedereen welkom is als hij bereid is om mee aan een sterk Vlaanderen te werken. In Vlaanderen is het goed leven. Toch valt ook hier iets te wensen. Ik ben een grote voorstander van een scherp maatschappelijk en politiek debat waaraan elkeen die dat wenst meedoet. Maar in Vlaanderen kan dat debat misschien wat hoffelijker en inhoudelijker. Ik heb het niet over Twitter of Facebook, waar elkeen zich uit zoals hij is grootgebracht, maar over de grote opiniemakers  zoals politici, journalisten, zelfverklaarde en andere experts,… Daarom wens ik Vlaanderen in 2017 opiniehebbers toe met een hoger inhoudelijk niveau en een pak minder adhominems.

 Voor mezelf
2016 was een goed jaar voor mij, ik kan alleen maar wensen dat 2017 van hetzelfde laken een broek snijdt.

Uitsmijter
Uiteraard kan iedereen wensen wat hij wil, maar zolang er niet gedaan wordt, wensen we alleen maar onze eigen teleurstelling over 12 maanden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het elk van ons toekomt om de wereld die we ons toewensen te zijn. Ik ben een mens, ik ben een wetenschapper, ik ben een Europeaan, ik ben een Vlaming en soms ben ik ook mezelf. Er bestaat dus niet zoiets als aan de zijlijn blijven staan: wat ik doe of niet doe, is wat al die dingen vormgeeft.

Ik neem me dus voor om me ook in 2017 te blijven inzetten om de wereld te zijn die ik, in essentie, wens voor mijn kinderen.

c1achb8vqaak51q-jpg-large
En op het einde zijn er wafels.

bron kopafbeelding: www.gevimar.be