Europa – het losgelaten continent (2/4)

Deel II – Amerika laat Europa los

Indien Trump werkelijk een politiek van retrenchment voert de komende 4 of 8 jaar, dan is dat niet zonder gevolgen voor Europa. Europa krijgt in de bevraging maar 2 vermeldingen, evenveel als Latijns-Amerika: het conflict Rusland-Oekraïne en de politieke instabiliteit in de EU ten gevolge van de vluchtelingencrisis. Rusland-Oekraïne had ik even goed als Rusland kunnen turven, waarna er dus maar 1 Europees conflict overblijft. Beide Europese conflicten krijgen slechts gemiddelde prioriteit.

usforpol-jpg Europa krijgt vanuit de VS niet de hoogste prioriteit. Integendeel, de retrenchment-idee houdt in dat de VS verwachten dat in geval van een militair conflict tussen de NAVO en Rusland de Europese partners hun eigen boontjes doppen en niet meer zoals vroeger gemakshalve rekenen op de Amerikanen. Zonder te weten of de VS werkelijk zo afzijdig zouden blijven indien Rusland morgen Finland en de Baltische landen annexeert, lijkt het er wel op dat Europa een sinds WOII ongekend onbeschermde periode tegemoet gaat.

 Er bestaat geen enkele twijfel over dat de vacuüms die de Amerikanen met hun retrenchment achterlaten, snel zullen worden ingevuld door andere sterke spelers. Nu al heeft Rusland in Syrië het laken naar zich toegetrokken, met de hulp van Iran en Turkije. Als we de media mogen geloven, stelt Rusland zich almaar stouter op, onder meer door oorlogsschepen langs onze kusten te laten varen. Rusland is geografisch één van de kwetsbaarste landen ter wereld, hetgeen volgens Kaplan zijn assertieve buitenlandpolitiek grotendeels verklaart.

 russia-eu-superstate-588863Stratfor, een geopolitieke denktank, noemt in zijn forecast 2017 een kritiek jaar voor Europa. Het verwacht een verdere desintegratie van de EU. De Amerikanen zijn er al jaren van overtuigd dat de Unie uit elkaar zal vallen in afzonderlijke blokken: “As we have been writing for years, the European Union will eventually dissolve”. De Brexit zou daarbij slechts de eerste dominosteen zijn. De verkiezingen in Duitsland, Frankrijk, Nederland en misschien Italië zullen dat proces mogelijk vertragen, maar niet tegenhouden, schrijft Stratfor.

 De vluchtelingen (duidelijk geïnfiltreerd door getrainde amokmakers), de met asielzoekers gerelateerde negatieve nieuwsfeiten (zoals de aanrandingen in Keulen vorig jaar, de in brand gestoken dakloze, het meisje dat van de trap werd geduwd,…) en de aanslagen lijken bedoeld om die desintegratie te versnellen, enerzijds als aanstokers van sociale onrust, anderzijds door hun effect op de verkiezingsuitslagen. Iemand wil profiteren van Amerika’s desinteresse om Europa te destabiliseren.