Allah is de baas (1/2)

In een tweeluikje sta ik stil bij enkele profetische woorden van mijn 5-jarige zoon. Vandaag deel 1. Maandag 26 december volgt deel 2.

Deel 1:

Het werd even heel stil in onze woonkamer toen onze oudste zoon (5) deze profetische woorden (zie titel) sprak terwijl hij naar zijn avondlijke tekenfilmpjes zat te kijken. Mijn vrouw en ik, allebei licht allergisch voor alles wat naar religie ruikt, hadden geen antwoord klaar. Ik geloof dat we geen van beiden goed wisten welke betekenis we aan de uitgepapegaaide woorden moesten of mochten geven. En dus besloot ik wat tijd te winnen.

 “Wie heeft dat gezegd?”
“Mohamed.” Hoe toepasselijk. Mohamed zit bij mijn zoon in de klas, ze zijn beste vrienden. Mohamed is ook 5 of misschien al 6, er wordt wat geheimzinnig over gedaan.
“Wie is Allah?” Mijn vraag.
“Allah is de baas. Hij woont hoog in de lucht.”
En daarna:
“Maar alleen van de Marokkanen, niet van de Belgen.”
Exit Allah, init tekenfilmpjes.

 Voor onze zoon was het onderwerp daarmee afgesloten, dus gingen we er niet dieper op in. Mogelijk heeft het allemaal niet veel te betekenen, Mohamed is zelf nog maar een klein kind dat niet begrijpt wat het zegt. Toch werd ik nogmaals geconfronteerd met één van de hatelijkste praktijken die religieuze mensen plegen aan de dag te leggen en die is dat ze hun kinderen er niet kunnen buitenhouden. Richard Dawkins bestempelt deze praktijk in mijn ogen terecht als kindermishandeling.

 dawkins-child-abuse

Volgens Dawkins bestaan er geen moslimkinderen of christenkinderen of jodenkinderen of welke religie je ook als voorvoegsel wil. Kinderen begrijpen niks van religie, ze kunnen enkel napapegaaien wat volwassenen hen inlepelen. Vanuit het standpunt van de religieuzen is dat begrijpelijk: wie wacht tot zijn kinderen meerderjarig zijn om ze te vertellen dat er in de hemel een onzichtbare man woont die je straft of beloont voor gedrag dat hij je zelf laat doen, is een gelovige kwijt.

 Je kan daar tegen inbrengen dat dat napapegaaien en inlepelen geldt voor alles, ook voor dingen zoals goede manieren, kledingsmaak en al het andere dagdagelijkse. Maar naar mijn weten moet de eerste dode in naam van het vuile onderbroekske nog vallen en gesteld dat iemand het vuile onderbroekske toch als rechtvaardiging voor een moord meent te moeten inroepen, dan krijgt die persoon terecht een stempel op zijn voorhoofd gezet met daarop de tekst zot. Mijn eigen kinderen worden daarom niet religieus noch als atheïst opgevoed. Mijn kinderen moeten het zelf maar uitzoeken wanneer ze groot zijn.

Deel 2 overmorgen om 16u30.
Omdat ik de moslims niet positief wil discrimineren, heb je hier een link naar een ander eblog over religie van mijn hand.